Vážení zákazníci pokud si vyhlédnete konkrétní produkt nespoléhejte že bude na prodejně skladem (už delší dobu máme sklady i mimo prodejnu) udělejte si objednávku a počkejte na info mail - připraveno k vyzvednutí !! Telefon uváděný u vaší objednávky musí být funkční - tedy ho musí někdo zvednout :-) S ohledem na množící se objednávky typu krabička červů a dvě krmítka jsme nuceni z kapacitních důvodů zpoplatnit osobní odběr na prodejně do hodnoty objednávky 500,-Kč - Děkujeme za pochopení - Mlsport/Tahoun.cz

PVA materiály a rybaření

PVA je syntetická plastická ve vodě rozpustná látka se šitokým uplatněním v průmyslu, medicíně a samozřejmě v rybaření. Díky tomu, že se PVA rozpouští ve vodě beze zbytku a nezanechává za sebou toxické zbytky, nevadí rybám a ani je neodpuzuje, hojně se používá v případech, kdy je potřeba do úhledného balíčku sbalit návazec nebo i krmení, nahodit několik desítek metrů a nechat ve vodě rozbalit.

Navštivte naše oddělení PVA materiál

 

Nejčastější využití PVA materiálu - síťka napěchovaná krmivem nebo boilie přivázané jako řetízek na háčku

PVA je zkratka pro polyvynil alkohol. V průmyslu se používá všude tam, kde je potřeba něco pevně svázat nebo fixovat, a poté namočením do vody PVA odstranit. Původně byla tato látka vyvinuta pro textilní průmysl, dnes se s ní setkáte nejčastěji v medicíně, kde slouží k potahování některých tablet, které jsou určeny k rozpuštění v nižších partiích trávícího traktu. Z rybářů ji nejlépe znají kapráři nebo vlečkaři. Do rybářského prostředí infiltrovala v podobě PVA šňůrek, pásků, sítěk a sáčků. 

Šňůrky a pásky z PVA materiálu

Tenký provázek nebo páska z PVA dokáže vyřešit řadu komplikací při nahazování boilií přivázaných pod háčkem, nebo vůbec při hodech na delší vzdálenost. Nabízí se možnost k řetízek boilií nebo pelet přivázat k háčku za oba konce (jeden konec rozpustným PVA), nebo přímo návnadu navléct na PVA provázek a nechat ji volně rozprostřít kolem položeného háčku. Nahazování většího množství návnady spolu s háčkem je velice efektivní metodou omezující spotřebu při zakrmování - stačí jen minimální množství krmiva a ryby jsou lákány do nejbližšího okolí háčku. Na podobném principu se pracuje také s feederem, ale to už bychom odbočovali od tématu.

  

PVA provázkem lze také jednoduše svázat návazec s kmenovým vlascem do kompaktního balíčku, aby se při dlouhém hodu nekontrolovaně nezamotal, nebo prostě proto, aby doletěl dál. Nejlepší a nejcitlivější použití PVA šňůrek je ale vždy otázkou vlastních zkušeností a cviku. Posmívá se Vám někdo, že si při náhozech pomáháte? Slepá závist.

Punčošky a síťky z PVA

Zatímco s provázkem nebo páskou jsme omezeni na použití pelet nebo boilií, s punčoškou máme možnost vytvořit balíček sypkého krmení a třeba do něj návazec schovat. Nahazujeme tak velice kompaktními balíčky, které perfektně letí a ve vzduchu se chovají předvídatelným způsobem. Význam PVA síťky je tedy celkem nasnadě - pojme partykl a sypké krmivo dostatečně velké, aby nepropadlo síťkou, po rozpuštění ve vodě potom dojde k jeho rozvolnění a rozpadnutí na dně kolem háčku. Nejčastějším způsobem, jak se PVA síťka používá, je tvorba ručně slisovaných válečků. Nejlépe tak použijeme přímo pevný váleček, který se k PVA punčošce prodává, a ve kterém je možné krmivo pěkně upěchovat a rovnou zabalit, stejně jak se do sítě balí vánoční stromeček. Krmivo je dobré slepit olejem nebo třeba syrovým vajíčkem, pozor na vodu, která by začala síťku rozpouštět předčasně. Zabalený váleček potom napichujeme buď rovnou na háček, nebo ho navlékáme pomocí jehlice na boilie jako řetízek pod háčkem.

PVA sáčky a síťky v našem obchodě

Sáčky z PVA materiálu

Pevnější sáčky navazují na PVA síťky tam, kde už by síťovaný materiál neplnil svoji funkci. Pojme i vyloženě sypký materiál a v klidu přežije i hodně silný dopad na hladinu. Jeho výrobci se v detailech předhánějí, čí sáček je ve vzduchu aerodynamičtější a dál doletí, ale  opět záleží víc na šikovných rukách, než na detailech. PVA sáčky se ve vodě rozpouští delší dobu a je potřeba na to myslet. Obsahují také vzduch, který zpomaluje jejich potápění, což může být někdy nevýhoda, ale jindy záměr. Pokud je dno hodně rozbahněné, snese se sáček krmiva se vzduchovou bublinou ke dnu jako na obláčku a háček se zátěží se nezaboří do bahna, ale zůstane ležet. Pokud chceme rozpouštění pomoci, sáček proděravíme jehlou nebo nožem - a nebo prostě použijeme síťku.

Jak PVA nepoužívat a jak si ho nezničit

PVA je nejen geniálně rozpustný ve vodě, je také velmi náchylný na zničení vlhkem a i jeho používání je otázka správného pochopení některých principů a parametrů od výrobce.

Rozpustnost PVA se mění s teplotou - ve studené vodě se rozpouští špatně, v teplé rychle. To do značné míry ovlivňuje chování zabalené návnady a snadno se tak stane, že se v létě rozbalí moc rychle a v zimě vůbec. PVA materiál se tak vyrábí v několika rozpustnostech s doporučením, za jaké teploty ho využívat, ale nejlepší je opět individuální zkušenost. Pokud Vám není líto jednoho sáčku nebo kusu síťky, prostě je na chvilku potopte do vody prázdné a uvidíte sami, co dělají po pár minutách. Možná je to škoda prázdného sáčku, ale větší škoda by byla sedět dvě hodiny s nahozeným prutem a ve vodě máchat nerozpuštěný sáček plný krmiva, ke kterému ryby ani nemůžou. Rozpustnost PVA v létě se dá šikovně břibrzdit potřením potravinářským olejem. To stejné se Vám ale povede, pokud ho napěchujete mastnými peletami, takže pozor naopak ve studené vodě, kde si tím rozpustnost PVA síťky nebo sáčku prodloužíte.

PVA materiály FOX - špičková kvalita a solidní cena.

Skladování je kapitola sama pro sebe. Nejlepší je mít většinu materiálu doma v suchu v uzavíratelných sáčcích a plastových krabičkách, i vzdušná vlhkost dělá svoje. K vodě si tak nejlépe přinést hotové slepené návazce nebo válečky krmiva, mokrýma rukama u vody se už pracuje o poznání hůř. A vůbec nejhorší je jedna náhodná kapka vody do kotouče PVA šňůrky. Ani si nevšimnete a můžete celou cívku vyhodit. Rozvaha tedy slaví úspěch nad nepozorností.

Může PVA rybě ublížit? Může ji odpuzovat? Může překazit záběr a vůbec rybolov?

Ryba možná nemá nos, ale ve vodě cítí dobře. Nabízí se tak samozřejmě otázka, co s ní udělá přítomnost rozpouštějící se plastické látky. Výrobce i rybáři, kteří PVA delší dobu používají, se podepisují pod to, že nic. PVA rybám vůbec nevadí a jsou popsány i případy, kdy ryby ochotně polkly háček i s chuchvalcem špatně rozpuštěné síťky. To nás vede k poslednímu tématu - čemu se při aplikaci PVA vyhnout.

PVA se samozřejmě nejlépe rozpouští jako vlákno, hůř jako sáček a nejhůř jako slepený cucek. Když napichujete na háček síťku nebo pytlík, které samozřejmě musejí být nějakým způsobem zavázané nebo zalepené, dejte bedlivý pozor, aby po rozpuštění celého balíčku nezůstal jeho uzlík viset na háčku jako poslední. Ne, že by rybě nechutnal, řekl jsme si, že ho polykají i lidé s léky, ale háček s navlečenou bambulí umělé hmoty prostě nefunguje.